V pátek 10. 5. jsme se konečně sešli na dlouho očekávanou DanAkci, měli jsme štěstí, že jsme vzali dva stany, protože dorazilo o jednoho člověka víc. I přes malou dešťovou záplavu jsme vyrazili, v Běchovicích se k nám přidal ještě hlavní organizátor Dan a byli jsme kompletní. Na nádraží jsme dorazili tuším kolem půl desáté. Po krátkém pózovaní u morového sloupu jsme se vydali na místo našeho noclehu, zříceninu Ronov. Když jsme dorazili, tak jsme potmě rychle postavili stany a šli spát.

Druhý den ráno jsme si uvařili čaj, snědli zásobu buchet, pořádně prohlédli zříceninu, zabalili stany a šli jsme dál. Samozřejmě nesmím zapomenout na ranní východ slunce, který z části zakrývaly mraky, ale i tak byl moc hezký. Náš další cíl byl hrádek Helfenberg. Cestou jsme si užili brodění přes rozmoklé pastviny, prodírání do kopce lesem se stromy, na kterých rostou hrnce a sáňky. Dopoledne jsme zakončili obědem na pískovcových skalách s velmi zajímavými jeskyňkami. Potom jsme to střihli příjemnou cestou po silnici kolem pěkného lesíka, za kterým se skrývá vesnička s velmi příjemnou hospůdkou, ve které jsme ihned zaparkovali svoje batohy. Všichni si dali Kofolu nebo malinovku (vedoucí jedenáctku) a dokonce jsme tam potkali nějaké trempíky s kytarou v jedné a pivem v druhé ruce. Po občerstvení jsme už zamířili rovnou na hrad. Cestou jsme doplnili zásoby vody ze studánky a zanedlouho se nad námi objevila mohutná silueta zříceniny starého hradu.

Uvnitř nás přivítal kastelán s manželkou a hromada skautů a skautek ze střediska v Děčíně. Po velmi důkladné prohlídce hradu s věží, hradbami i tou více rozbořenou částí, jsme si uvařili gulášovou polívčičku, objevili záchod a šli spát. Druhý den jsme se s Honzou šli kouknout na veliký skalní útvar nad našimi stany, kde jsme si zahráli s Danem na babu, tryskem se nasnídali čínské nudlové polívky, naposledy si prohlédli hrad, rychle sbalili a mazali na nádraží. Ještě před odjezdem vlaku si každý koupil zmrzlinu a pak jsme nasedli do vlaku a frčeli domů. Velmi jsme si celou akci užili a doufáme, že brzy bude více podobných.

Brouk